Malmö

Här publiceras nyheter om Ockupantscenen Malmö

Torsdagen den 26/2
Café 165 fick polisen att prata om bostadssituationen
Idag den 25:e februari öppnade vi upp ett café i en tom lokal. Resultat: Contentus dök upp men ville inte prata med oss men det ville däremot besökare från skolor, grannskap och andra intresserade. Polisen var också pratsugen och berättade om sin bostadssituation från tiden på polisutbildningen i Stockholm:

– Jag bodde ju själv i ett litet rum som jag delade med en oljepanna, det kostade 2500 kronor i månaden. Helt orimligt. Men det är ju någon som tjänar pengar på att det är såhär, berättade en polisman inne på cafeet.

Vi deppar inte, vi nådde ut med vårat budskap precis som vi ville och vi hade jävligt roligt.

– Nu har Contentus helt plötsligt bestämt sig för att hyra ut lokalen, det ser vi som en vinst och tecken på att våra metoder fungerar om man vill ha en konkret förändring av bostadsmarknaden, säger Karin Mårtensson.

Håll utkik efter fler ockupationer och 165-happenings – vi ses i Lund 16/5!

/Cafe 165
Cafe 165
Ockupantnytt

Onsdagen den 25/2 kl 10.08
”Vi öppnar café!”

Idag, den 25:e februari klockan 11.00, slår Cafe 165 upp portarna i den gamla frisörsalongen på Sofielundsvägen 42 a. Vi kommer bjuda våra grannar på morgonkaffe och hålla öppet i 24 timmar. Alla är välkomna! Contentus tycker att de äger den gamla frisörsalongen. Det stämmer inte, tomma hus är allas hus. Contentus tjänar på att ha tomma hus eftersom de får göra skatteavdrag för förlorad inkomst. De gynnas av att ha tomma hus och bostadsbrist som driver upp hyrorna Deras skatteavdrag som vi betalar. Det är våra hus eftersom vi via skattesedeln betalar för att de inte hyr ut sina lokaler. Om våra lokaler som står tomma, varför inte utnyttja dem?

– Vi bor osäkert, vi bor i andra, tredje hand, på tidsbegränsade kontrakt, några flyttar flera gånger om året, några bor på soffor. Vi söker våra bostäder på blocket där det ställs orimliga krav såsom att vi går med på att aldrig ta med besökare hem till vårat rum eller att vi lämnar några månaders hyror i deposition. Hur ska vi ha råd med det? säger Maja Nilsson.

– Vi har inga fasta jobb; vi är timanställda på snabbmatskedjor, i vården, i butiker, i restaurangbranschen, vi är studerande som jobbar extra för att få det att gå ihop. Vi kan aldrig planera våra liv; det är villkorat av anpassningar för att få behålla de få timmar på jobbet vi får, vi anpassar oss in i absurdum för att få någonstans att bo, fortsätter Maja.

Vi vill inte leva våra liv såhär och därför tänker vi göra något åt det. På Cafe 165 finns det en utställning om bostadsmarknaden för Contentus: hur vi bor, hur vi lever och vad vi behöver. – Som tack för att Contentus får använda våra lokaler till utbildningsarbete, en boskola, så tänkte vi fakturera Contentus för lokalhyra och konsultkostnader, avslutar Maria Persson. Cafe 165 kommer att hålla öppet hus hela dagen, det kommer sändas radio under hela ockupationen och det kommer finnas kaffe till alla. På kvällen, med start klockan 18.00, kommer vi hålla tårtkalas för att diskutera våra boendesituationer. Välkommen till Cafe 165. Lokalen som vi alla betalar för! / Cafe 165

Onsdag den 17/12 kl 00:47
God jul och gott nytt år – till vissa…

Så här nära inpå jul passade Malmöpolisen på att utrymma den ockuperade lokalen i Rosengård och Banverket började riva ”Tåget”, på dagen en månad efter att vi blev utslängda. Men i tomteverkstaden pågår febril aktivitet och de små nissarna kommer se till att inga privata fastighetsägare eller politiker kommer få några julklappar i år. ”Presenterna” kommer först efter nyår.

Husockupantscenen i Malmö vill särskilt önska Helena Tillander och Claudio Skubla på Banverket, Jan-Christer Sand på Lunds serviceförvaltning, Contentus, Poseidon, Higabgruppen samt politikerna i Göteborgs, Malmö och Lunds kommuner  – men även politiker och privata fastighetsägare på alla andra ställen – en riktigt trist och miserabel jul, ett intetsägande nyår och ett fruktansvärt tråkigt 2009. Med motiveringen att ni använder era maktpositioner inte bara för att gå kapitalets ärenden, och slänga ut folk ur hus som går att använda, utan att slänga ut människor på gatan bara för att få riva husen de nyss bodde i. Vi föraktar er!

Helena Tillander på Banverket var nöjd med att rivningen av ”Tåget” påbörjats. Uppenbarligen hade hon smuttat, eller kanske snarare halsat, lite för mycket av julglöggen, när hon i Sydsvenskan påstod att rivningen skedde av säkerhetsskäl och att huset kunde ”falla ihop när som helst). En uppenbar lögn för alla som någonsin var inne i huset. 

Men det lackar mot jul och tomtenissarna i Malmö trippar runt på tårna, spejar och packar säckarna med klappar. Vad som delas ut kommer visa sig först efter nyår.   

Till sist: en julhälsning till alla våra kämpande kamrater där ute. Från oss alla till er alla en riktigt god jul och gott nytt år.

Ses på barrikaderna 2009!

/Ockupantscenen Malmö 

Måndagen den 1/12 kl 21:27
Husockupanter ställde ultimatum till kommunfullmäktige

Tågetockupanterna i Malmö genomförde i torsdags (27/11) en aktion mot kommunfullmäktige och ställde ett ultimatum till politikerna. Med oss hade vi ett kravbrev och om kraven inte uppfylls kommer vi att ta fler hus av dem!

Aktionen inleddes med tal och musik utanför Rådhuset på stortorget i Malmö där politikerna höll sitt fullmäktigesammanträde. Vi hade på förhand utannonserat att vi skulle bjuda politikerna på en liten ”överraskning”, vilket gjorde att i princip samtliga tidningar och tv-kanaler hade samlats utanför. ”Överraskningen” bestod av ett kravbrev som skulle överlämnas till politikerna. Det innehöll två konkreta krav:

1) Att vi ska få bruksrätt till en fastighet som kommunen äger på Västra Skrävlinge Kyrkoväg 12 i Malmö. Det är ett gigantiskt hus som stått tomt i tre år och skulle kunna hysa minst 10-15 boende. Vi erbjuder oss att betala för driftskostnader och har dessutom kompetens att genomföra vissa renoveringar.

2) Det andra kravet går ut på att vi ska få rätt att utnyttja alla kommunala fastigheter som står tomma utan planer eller i väntan på rivning, till boende.

Inte helt oväntat var politikerna i fullmäktige måttligt roade av vår aktion så när vi tågade in i salen och avbröt mötet med att presentera oss och börja läsa ur vårt brev, blev vi bestämt avvisade från salen. Fullmäktiges ordförande, Kjell Arne Landgren, en man med känsla för nyanser, hävdade att det var ”straffbart” att störa fullmäktiges möten och att den ”lagen” minsann kommer från 30-talets Tyskland och kom till ”på grund av nazisternas systematiska störande av demokratiska församlingar”.

En miljöpartistisk politiker, som även erbjudit sig att träffa oss för att diskutera bostadspolitik, reste sig och tog emot brevet och lämnade det senare till Anders Rubin (s), som är högsta ansvarige för bostadspolitiken i Malmö. Några rakryggade politiker tog även kontakt med oss efteråt och bad om ursäkt för att vi blev utslängda.

Malmös bostadspolitik är ett snabbt sjunkande skepp och våra krav är utformade därefter. Vi kan inte acceptera politiskt mumbo-jumbo när vi har 900 hemlösa och människor i Rosengård tvingas bo 9 personer på 85 kvadratmeter med kackerlackor överallt och mögelskador i hela badrummet.

Vi genomförde aktionen inte främst för att söka konflikt utan för att visa att vi har de lösningar på hemlöshet och bostadsbrist här och nu som politikerna helt saknar.

Deras svar var ganska talande. De slängde ut oss och begärde omedelbart 24-timmars bevakning på det hus vi krävde. Och i Sydsvenskan ljög Stadsfastigheter friskt om att huset var helt obeboeligt för att det ligger intill Inre Ringvägen och för att hela huset är en enda stor brandcell. Hört talas om bullerplank och gipsväggar, någon?

Politikerna ljuger och slingrar sig för att det hotar deras maktpositioner om människor helt plötsligt tröttnar på deras skitprat och framför egna förslag, eller ännu värre börjar ta saken i egna händer.

Men vi har bara börjat. De kommer tvingas uppfylla våra krav eller så tar vi hus efter hus tills de gör det.

To be continued…

/Tågetockupanterna i Malmö

Måndagen den 24/11 kl 14.21
Pågående husockupation i Rosengård!

Husockupationen i Rosengården är ett initiativ taget av lokala ungdomar och personer som inte tolererar att de hunsas runt hur som helst. För närvarande har hyresvärden Contentus varit på platsen och konstaterat att lokalen är ockuperad och har tagit kontakt med kronofogden alternativt polisen. Alla närvarande har nu gått in i lokalen och stängt dörrarna. Sms-kedjor uppmanar folk att sluta upp. Lokalen ligger på Ramels väg i Rosengård, Malmö.

Måndag 24 nov kl 04.30: FRÅN HUS TILL AKTION
Det har nu gått ungefär en vecka sedan vi blev utslängda ur ”Tåget”, det ockuperade huset på Johanneslustgatan i Malmö. Denna vecka hade vi utåtriktade aktiviteter planerade varje dag, inklusive allt spännande arbete med diverse renoveringar och uppbyggandet av ett nytt hem. Vi filade dessutom på en inbjudan till fler personer utan hem att komma och bosätta sig hos oss. Med Banverkets beslut att polisanmäla oss grusades alla dessa planer.

Claudio Skubla, Banverkets pressinformatör tillika sossepolitiker i Stockholm, menade både i media och direkt till oss i våra förhandlingsförsök med Banverket, att han inte hade någonting emot ockupationen. Han brydde sig överhuvudtaget inte om huset, men det var en principsak för honom och Banverket att polisanmäla.

Banverkets principrytteri kostade inte bara oss ockupanter utan även indirekt 30 hemlösa personer någonstans att bo. För det var så många personer som kunnat bo i den gula villan utan att trängas.

Vi hade stöd av ALLA. Grannarna, tidningsbudet i området, väktare, enskilda poliser och till och med arbetare på Banverket som kom förbi och lyckönskade oss. Människor både från området och från andra delar av såväl Malmö som Sverige och Norge, hjälpte oss med allt från saker till peppande sms.

På tre dygn gjorde vi ett ödehus beboeligt för minst tio personer. I lugn och ro hade vi enkelt kunnat utöka det antalet till det dubbla på en ytterligare en vecka.

Det är så man löser bostadskrisen. Genom aktion. Inte genom att sitta och snacka skit om hur dyrt eller billigt det är att bygga hyresrätter hit eller dit, eftersom inga sådana byggen kommer bli klara förrän om tidigast 5-10 år. Och de hemlösa har inte tid att vänta. Det är aktion här och nu som gäller.

Malmö har en bostads- och hemlöshetskris under uppsegling som kommer bli riktigt allvarlig inom ett par år. 5000 nyinflyttade varje år och det byggs inga nya billiga lägenheter. Lägg därpå införandet av marknadshyror som planeras och en total katastrof är vad som väntar.

I ljuset av detta blir ironin i Banverkets agerande i vårt fall än mer svart. Verket meddelade i efterhand att deras avsikt var att sälja huset men att de bud de hittills fått in var för låga så de ska vänta tills markpriserna går upp. Då har vi ett statligt verk som oblygt sysslar med fastighetsspekulation på de hemlösas bekostnad. Att Banverket ska kunna göra profit på en tomtförsäljning någon gång i framtiden anses många gånger viktigare än att människor har någon stans att bo här och nu!

Från lokalt politiskt håll har det varit knäpptyst om detta. Det är inte så konstigt eftersom politikerna i Malmö inte har någon som helst lösning på bostadsproblemet.

Men den tystnaden ska det bli ändring på. På torsdag (27/11) har kommunfullmäktige sammanträde. Då ska vi bjuda dem på en liten överraskning. Vi kommer hålla en manifestation utanför rådhuset (Stortorget) med tal och musik. Vi erbjuder ett alternativ: använd de resurser som finns. Utnyttja de tomma hus som bara står och förfaller. Och använd dem NU!

Men vi kommer även ställa dem inför ett ultimatum. Vad det blir mer exakt får ni se då. Vi är jävligt trötta på alla löften och allt snack om nya bostäder. Politikerna snackar om bostadskrisen. Vi gör något åt den. Politikerna vill låta de hemlösa vänta tio år på nya bostäder. Vi tänker skaffa fram bostäder nu.

Nu är det allvar!

Tisdag 18 nov kl 14.30:
Demonstration i Malmö, samling på Möllan kl 19.00 till stöd för tåget-ockupationen och de gripna. Staten va inte bättre än kommunen och Tåget-ockupanterna fick idag lämna sitt hus. Startskottet har brunnit! Malmö har en ockupantscen! Detta är bara början!25

7 svar till “Malmö

  1. Ping: Demonstration i Malmö « Ockupera Mera!

  2. Ping: Från hus till aktion « Ockupera Mera!

  3. Ping: Pågående husockupation i Rosengård! « Ockupantscenen - Ockupera Mera!

  4. Ping: Husockupanter ställde ultimatum till fullmäktige « Ockupantscenen - Ockupera Mera!

  5. Ping: God jul och gott nytt år - till vissa… « Ockupantscenen - Ockupera Mera!

  6. Ping: Vi öppnar Café! « Ockupantscenen - Ockupera Mera!

  7. Ping: Café 165 fick polisen att prata om bostadssituationen « Ockupantscenen - Ockupera Mera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s