Göteborg

Här publiceras nyheter om Ockupantscenen Göteborg

Lördagen 27/2

Samtal om Göteborgs bostadssituation

Det var länge sedan de sista husockupanterna lämnade Haga. De gamla arbetarkvarteren i Göteborg är numera fyllda av chicka espressobarer och rättvisemärkta butiker.
Landshövdingehusen i Gårda, några av de sista centrala hyresrätterna i Göteborg, planeras att rivas. Där ska istället byggas parkeringshus till Svenska mässan. Vi tvingas flytta till nedgångna förortshus och jobba i deras serviceinriktade industri.

Vilka är möjligheterna att motarbeta ”förfiningen” av våra kvarter? Vi bjuder in till samtal med ”gamla rävar” som varit aktiva i hyresgästföreningen, forskare och dagens huspirater.

Vilka är dina erfarenheter?
Ta med dig alla du känner och kom och diskutera.

Var? Kulturhuset Underjorden, hpl Gamlestadstorget.
När? Tisdagen den 3 mars kl 18:00.

Hälsningar
Antipolitiska träffar i samarbete med Café Kollontaj

http://antipolitik.wordpress.com / antipolitiskatraffar@gmail.com

Måndag 12 november 2009

Det har gått några veckor sedan vi blev utkastade från det förr huset, stugan. Många dagar då man har tänkt lite på allt. Utsätta sig för stenhård repression av kommunen? DNA-prover? Samhällstjänst? Jag är inte säker på något längre, det enda jag vet är att ockupationerna i Göteborg har väckt något stort. Uppmärksamhet – såklart, upprördhet hos politikerna – kanske. Men det har väckt något mycket större än så. Vi har lärt oss att ingen vill hjälpa oss med våra problem. Tvärtom så hetsar kommunen poliskåren på oss och säger att dialog är omöjlig pga. olagliga arbetsmetoder. Men det är just dessa metoder som har hjälpt oss. Ingen kommunpolitiker är peppad på att ge oss ett fet jävla hus där vi kan göra vad vi vill. Så då tar vi bara ett av alla dom som står tomma, enkelt. Hur kan det vara ett brott att gå in i ett hus som inte används? Var finns logiken i det? Frågor om varför vi gör som vi gör är inte svårare att besvara än så. Deras snack är bara retorik för att bortse från de problem vi har i samhället. Vi kanske kommer förbli ett ambulerande frirum som kommer ha fullt upp att samla in pengar till våra böter, men ockupationsrörelsen har precis kommit igång och vi växer, om de tror att det går att ignorera våra krav så har de fel.

Hela stan är ett enda stort fucking shoppingcentrum, man tvingas konsumera för att få vara där. Vi vill inte ha det så och vi vill ha ett ställe där inte de kommersiella intressen styr.

Söndag 28 december

För 10 dagar sen stormades stugan på lärje ågata av kravallpolis. En berättelse från en av de som var i huset:

”Vi vaknade halv 8 på morgonen av en jäkla massa ljud. Det lät som de försökte bygga sig in i huset. De hamrade och bankade och de sprang runt uppe på taket. Jag gick upp och tittade ut genom fönstret. Där stod 10 mörkblåklädda poliser med hjälmar och ficklampor. Precis framför fönstret hade de kört fram en konstig mörkblå bil, från vilken det gick nån slags trappa upp på taket. Vi fick senare reda på att det var polisens nya ”superbil” SanCat. Varför den är super vet vi inte, den är väl bepansrad eller nåt, och har grejer på taket.

Jag gick till nästa rum och tittade ut genom fler fönstret. Det stod poliser runt hela huset i en ring. 40-50 stycken i alla fall. Några lekte SWAT-team som de första jag sett. Andra hade mer vanliga polisuniformer, de stod på ett avstånd av 15-20 meter från huset i en lös kedja.

När de kom in lös de med ficklampor och skrek ”visa händerna!”. Det var inte tal om någon dialog. Däremot verkade de ha bestämt innan att vi fick ta med våra personliga tillhörigheter. Allt gick fort. De satte oss i nån sorts kravallbussar som verkade vara gjorda för typ fotbollsbråk och liknande, några fick sitta själva i pyttesmå hytter, andra tre och tre.

 På polisstationen ville de DNA-testa några av oss. De sa att de alltid gör så när någon är misstänkt för ett grovt brott som kan ge fängelse. Det kändes surrealistiskt. Grovt brott? DNA-registrering? Fängelse? För exakt vad?

DNA-testet skulle gå till så att de tog fram en äcklig bomullsbeklädd pinne ur en förseglad påse, körde in den i munnen och vevade runt en stund. Sedan la de tillbaka pinnen i påsen, skrev saker på den och skickade den vidare, antagligen till sitt lab. Det var obehagligt. En av oss pallade inte med förnedringen, han ville hålla sin mun stängd och inte låta dom göra det. 5 poliser spöade honom lite lätt, brottade ner honom och höll fast honom mot en vägg. De höll upp munnen på honom med våld medan en annan polis gick fram med bomullsgrejen och körde upp den i munnen på honom samtidigt som hon skrek: ”JAG FÖRSÖKER BARA FÖRKLARA FÖR DIG ATT DU ÄR JÄVLIGT DUM I HUVET!”

Vi andra kunde höra polisens skrik genom väggen. Det var sjukt, på gränsen till komiskt. Vad höll dom på med? Ärligt talat. Vad håller dom på med?

Som vi ser det är detta ingen polissak. Det är en konflikt om makten över staden och våra gemensamma resurser. Det är maktmissbruk att låta hus stå tomma när folk inte har någonstans att vara i tider av allt svårare bostadsbrist. Vi gör något åt deras missskötsel. Vi tar hand om staden och dess hus och öppnar för oss själva och andra människor.  

Om det ska ge fängelse och all möjlig registrering så vad f-n är det fråga om egentligen? Vad är det här för stad? De kan ju prata hur mkt de vill om att ”de vill ha en dialog”. Men när vi som endast varit i ett tomt hus och sedan utan att göra motstånd följt med polisen därifrån, när vi bemöts med arresteringar, åtal, hot om fängelse och med våld påtvingad DNA-registrering. Ja då undrar man.

Vi kan iaf inte låta detta stoppa oss. Nästa gång är vi ännu fler när de kommer. De kommer inte få igenom sina åtal. Vi däremot, vi kommer få igenom våra krav. Vi har allt stöd vi behöver, de har bara sin löjliga våldsapparat, sina ”super”-fordon, sina mörka uniformer och ficklampor, sina DNA-register och annat som verkar hämtat ur dussinaktiga actionfilmer. Och bakom allt detta den irationella byråkratin. Där dialog är ett ord som inte finns eftersom all kommunikation sker rakt uppåt eller neråt utan utrymme för frågor och kritik. Där det enda ansvar som politiker och tjänstemän tar för stans gemensamma problem är att skjuta över dem på polisen, vars enda språk är tvång och våld.  

Men som sagt, vi är på väg. Dom har inget att komma med. Tomma hus ska användas av de som behöver dom, den här kampen fortsätter.” 

——————————————————————————————

Torsda 18 december – Torpet stormat av polis

Det ockuperade torpet i Göteborg stormades i morse  8.30. Samtliga av de 10 närvarande personerna blev omhändertagna och förda till polishuset, misstänkta för olaga intrång och grovt olaga intrång. Tidigt på morgonen vaknade de boende i huset av obehagliga läten utifrån. Polisen skrek sedan in i huset att de hade 1 minut på sig att komma ut. Förgäves bad en person från huset om minst en timme för att kunna samla ihop alla värdesaker. Polisen stormade sedan in i huset för att ta ut alla. Folk mår efter omständigheterna bra. Polisens agerande var dock inte värdigt. I församlingshemmet gav man alla 30 minuter att komma ut ur huset, nu trampade man bara in i ett hus där människor faktiskt levde. Det är fruktansvärt kränkande att bli behandlad på det sättet. Hur kan ett hus som faktiskt stod tomt i flera år, vara så oerhört viktigt att man kränker människor på det djupa sättet som polisen gjorde denna morgon?

Man kan inte lita på att samhällets makthavare kommer att hjälpa en, tvärtom så måste man räkna med att de krossar varje försök till förbättring. Varför?

 ——————————————————————————————

Söndag 14 december, 3 advent

Här sitter vi och pratar om hjärtan, symbolik och rökbomber. De säger att man ser ingenting där man kastar en rökbomb, men jag, jag ser ju aldrig någonting. Ta mötena. För många år sedan var jag med i Food Not Bombs (också ett jävla namn!) och vi hade maraton-möten varje vecka. Jag har skrattat åt dom mötena många gånger på senare år. Det var inte klokt alltså, vilket energi-läckage. Samtidigt var det väldigt givande, det där var bra dagar. Vi lärde oss mycket om sociala strukturer och gruppdynamik, saker vi kunnat använda oss av i andra politiska sammanhang sedan dess. Trodde jag ja! Jag skämtar inte när jag säger att vi pirater haft möten på 5 timmar, och där och då, mitt i det, såg jag inte absurditeten, igen. Men mötena har fyllt en viktig funktion, nu som då. Vi är en stark grupp som vågar snacka om allt och vi är jävligt genomtänkta och jävligt militanta och värre kommer det bli. Om de förstör för oss kommer vi att förstöra (för) dom. Och jag hoppas och tror att det finns en växande tillit i gruppen. Hoppas att alla förstår att jag älskar dom genom att jag ger dom min tid, mitt liv. Jag känner att ni älskar mig eftersom ni ger mig er tid, era liv. Jag står stark och trygg och rak i ryggen för jag vet att deras jävla pengar, vapen, saker, jobb, artigheter, moraler, nationer och unioner inte är någonting, och att meningen med livet är kärlek. Detta är jag beredd att döda för. Allt detta sitter jag och tänker och känner medan mina kamrater, min lilla flock, sitter runt mig och pratar om kravaller. Detta är underbart och vi kommer aldrig att dö.

Fredag 12 decmber – Veckojubileum i senaste ockupationen i götet

Årets sjätte husockupation i Göteborg firar i dag fredag en vecka!
Den grupp som intagit det gamla stationshuset i nordöstra utkanten av stan går till viss del en annan väg än de tidigare ockupationerna under hösten.
-Vi har valt ett hus där vi mår gött, säger Lollo, en av ockupanterna. Vi lever ett ganska soft liv här, lite lantlig känsla över det hela. Vi har trädgård med uthus och trädgårdsland, och huset är fullt funktionellt och mysigt. Föredrag, workshops och spelningar har arrangerats under veckan.

Huset ägs av en av Göteborgs stads förvaltningar, som dock är i färd med att sälja det. De poliser från Kortedala som handlägger ärendet har tittat förbi för att presentera sig.

-Även om vi till stor del är en ny grupp som tagit det här huset är bakgrunden och kraven desamma som vid tidigare ockupationer under hösten, säger Lollo. Bostadsbristen i Göteborg är akut och det finns ett skriande behov av sociala mötesplatser.

Kommunfullmäktige har en policy att inte prata med ockupanter. Owe Nilsson, ordförande i fastighetsnämnden, lät sig tidigare i veckan spelas in på band för att han inte kunde möta en ockupant i ett radioprogram.
-Moget, skrattar Lollo. Men vi kan tänka oss att förvalta deras hus utan att prata med dem, så det är helt ok.

Vecko-jubiléet firas med lussevaka med underhållning, filmvisning och disco.

Torsdag 11 december
Lina 9 år: Du, i ett annat land är det några som ockuperar en flygplats. Vill ni också ockupera en flygplats?
Pirjo: Njae, vi vill ockupera hus som det är bra att bo i. Flygplatser är ju inte så trevliga kanske.
Emanuel 9 år: Men det är jättebra med flygplatser! Då kan ni bara flyga iväg när polisen kommer ju!

Tisdag 9 december – Ännu ett hus ockuperat i Göteborg

Det sprider sig! Lärje stationshus i Göteborg ockuperat. Läs mer på:

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=463355&ref=puff

http://gptv.gp.se/player/play/71818

Håll koll på den här sidan det närmaste dygnet, vi hoppas på mer info snart!

Torsdag 4 december – Öppet brev till Higabgruppen och Göteborgs stad

Vintern är här och Sverige befinner sig i ekonomisk kris. Varslen haglar tätt och tiotusentals människor förlorar sina jobb. Göteborg drabbas hårt av neddragningar inom fordonsindustrin och det blir allt svårare för unga människor att ta sig in på arbetsmarknaden.
Samtidigt är bostadsbristen enorm. I hela landet saknar 245 000 människor i åldern 20 till 27 bostad (enligt Hyresgästföreningen). I Göteborg finns ingen bostadskö, utan bostadsbolag och fastighetsägare kan själva välja sina hyresgäster. Det innebär att situationen blir än svårare för unga, människor från arbetarbakgrund eller med ursprung i ett annat land.

Göteborg vill vara en eventstad, med stora moderna arenor för idrott, kultur och andra tillställningar. I den ivern förpassas den lilla människans behov långt ner på agendan. Vi tror att mötesplatser är en förutsättning för att kunna skapa en meningsfull fritid. Öppna förskolan, fritidsgården, studiecirkeln, ateljén, musikstudion, kaféet och andra samlingslokaler har en funktion att fylla! Tyvärr är utbudet begränsat.

Under hösten har ett flertal hus ockuperats i Sverige och i Göteborg. Det är ett direkt resultat av de förhållanden som råder. Vi är människor som behöver någonstans att bo och någonstans att vara. Vi har svårt att få lägenheter och vi vill samtidigt bygga upp något bra och vettigt omkring oss.
I denna stund ockuperas ett gammalt behandlingshem i Kviberg. Huset är i gott skick och rymmer inte mindre än 40 rum, flera kök och badrum.
Huset ägs av kommunala Higabgruppen. Enligt Göteborgsposten 081203 diskuteras att bygga om fastigheten till lägenheter 2010 eller 2011. Ska huset stå tomt fram till dess?
Vi ett ödmjukt förslag: vi tar på oss att förvalta fastigheten och samtidigt göra det som Göteborgs stad misslyckas med. Erbjuda människor som har det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden tak över huvudet och utnyttja de tomma rummet för kulturell och social verksamhet. På en vecka kan vi åstadkomma mer än kommunen på ett år. Vi tycker dessutom att huset är bra som det är och kan därmed bespara kommunen de 10 miljoner kronor det beräknas kosta att bygga om det.

Varsågoda!

Mvh
Husockupanterna i behandlingshemmet i Kviberg

Torsdag 4 december – Bilder från huset

Fortfarande ingen elektricitet i huset. Igår kom brandkåren på oväntat besök, för att kontrollera våran brandsäkerhet och visa sin charm och omtanke. Våra brandrutiner var godkända och de tyckte mycket om våran organisering av utrymning i fall av brand. ”Bättre än de flesta företag,” sades det. Det första de frågade när de kom in var klassiska ”vem är eran ledare,” som så klart ledde till ett gott skratt och ett framtida skämt bland oss i huset.

Bilderna som läggs upp är copyrightade bilder, men lånas ut till bruk av media och andra intresserade.

Onsdag 3 december – Lägesrapport
De kommunala ägarna Higab-gruppen har nu återigen kopplat bort elektriciteten i det nya huset på Luftvärnsvägen 2 i Göteborg. När fastighetsteknikern drog ut nödvändiga säkringar igår så kopplade de elkunniga av oss upp strömmen igen genom att sätta allt i ordning, men idag kom de igen och gjorde mer omfattande åtgärder för att bryta eltillförseln. Huset står nu än en gång utan fungerande elsystem.

Detta ändrar dock inte dagens aktiviteter. Det är nu tema Ockupation, med workshops och annat, samt pryl- och klädbyte. Vi har även även överraskningar i schemat!

Kom till ”Behandlingshemmet” och bevisa att man kan ha det skitbra trots att elaka gubbar stänger av elektriciteten. Och om du vill stanna över natten går det bra, vi är jävligt många som sover över men det finns plats för ännu fler i detta stora hus så kom gärna hit och sov här! Det är trevligt också.

Idag har också brandkåren varit hos oss och kontrollerat brandsäkerheten. Även polisen har kommit och pratat med oss på utsidan av huset, de sa att de vill ha en dialog.

Har du frågor är du välkommen att höra av dig till vår hustelefon: 0732032412

Med vänliga hälsningar, Behandlingspiraterna!

Tisdag 2 december – El och vatten avstängt

Kom till vårat hus i Kviberg och hjälp till med ockupationen, ni som stjöder oss! Och kom gärna förbi med grejer vi behöver. Saker att dricka (inte alkohol), mat, vatten, ficklampor, kläder, filtar, möbler, madrasser och sånt. Vårt telefonnummer är 0732-032412, ring oss där om det är något.

Sedan två dagar tillbaka ockuperas ett stort trevåningshus i Göteborg. Det ligger på Luftvärnsvägen 2 jättenära hållplatsen Kviberg. Vad vi erfar har det stått tomt i tre år, och innan dess användes det senast som behandlingshem. Det byggdes från början som en del av Kvibergs nu nedlagda militära regemente. Huset är jättefint både på och in- och utsidan och de verksamheter som tidigare funnits där har inte lämnat minsta lilla möbel efter sig. Ett helt tomt hus helt enkelt. Nu har vi tagit vara på detta och flyttat in, bor och har aktiviteter här. Nu har Fastighetsägaren (kommunen) stängt av el och vatten i huset sedan de fått reda på att vi är där.

Fastigheten ägs av ingen mindre än Higab, ett bolag som helägs av Göteborgs Stad och är tätt knutet till kommunen. Higab äger inte bara kända lokaler i centrum utan även andra fina hus, hus som de låter stå tomma och oanvända. Higab skriver på sin hemsida

”Förvaltning förbundet med ansvar
Att förvalta ”göteborgarnas egna fastigheter”; Stora Saluhallen, Röhsska Museet, Konserthuset m fl är förbundet med ett stort ansvar. Byggnaderna ska bevaras och vårdas. Samtidigt ska de användas och anpassas efter dagens behov och krav.”

Dagens behov är bostäder och utrymmen åt vanliga människor. Bostadsbristen är ett skenande problem. Dagens krav är inga mindre än de vi, majoriteten av Göteborgarna och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter ställer: bostad åt alla. Därför har vi tagit det här huset, och därför stannar vi tills kommunen och Higab tar det ansvar de talar så väl om, tar problemet på allvar och visar vilja att lösa situationen. Den lösning vi föreslår är att vi tar över och förvaltar det här huset, ett hus som ger boplats åt över 50 personer och utrymme till gemensamma aktiviter.

Higab som äger fastigheten påstår att det skulle kosta 10 miljoner att renovera den till ett skick där den gick att använda permanent. Vi ser inga stora fel på fastigheten och vi lovar att vi på egen hand kan få huset i ett skick där vi kan bo och vara, och alltså spara kommunen 10 miljoner samtidigt som vi löser bostadsbristen för alla de människor som kan bo här. Win-win situation: Kommunen lättar på sitt dåliga samvete i att låta hus stå tomma, sparar 10 miljoner, låter en av ”göteborgarnas egna fastigheter” komma just dessa människor till användning och vi får en lösning på en för oss akut bostadssituation.

Tills en lösning är på gång hoppas vi också att Higab tar sitt förnuft till fånga och låter oss använda el och vatten. Så jävla kul är det inte att leva som på 1800-talet. Om de är nyfikna eller tror att vi tycker det är nån sorts jävla äventyr kan de ju testa att stänga av sin egen el och vatten istället, och se hur kul det är.

Tisdag 2 december – bostad handlar om klass

Bostad är en klassfråga i dagens samhälle. Medel- och överklassen kan med hjälp av pengar och kontakter hos byråkrater och företagare alltid skaffa sig bostäder. Arbetare, och framförallt unga, tvingas leva i osäkra kontrakt som tvingar dem att flytta runt eller bo som inneboende där de är maktlösa i sitt eget hem. Många tvingas lämna de arbetarstadsdelar de vuxit upp i och flytta ut i ytterområden, när stadsdel efter stadsdel ska göras ”attraktiv” och fastighetsägarna samverkar för att höja hyror och ombilda till bostadsrätter. För de arbetare som försöker skaffa sig eget boende genom att köpa en bostad väntar dyra och orättvisa lån som binder upp dem för resten av livet medan bankerna skär guld med smörkniv genom sina ockerräntor.

Huset vi nu tagit över byggdes ursrungligen som en militär byggnad. Men det är arbetarklassen har byggt detta hus, liksom alla andra. När militären nu lämnar fältet och kommunens politiker inte är kapabla att lösa vare sig bostadsbristen eller vad man ska göra med hus som dessa, då tar vi över. Folk behöver hus – hus behöver folk!

Tomma hus är allas hus – bostad åt alla!

Måndag 1 december

Igår kväll den 30:e november gick en grupp på ungefär 50 personer in ett övergivet behandlingshem i Göteborg och påbörjade en ockupation. Huset är ett trevåningshus med väldigt rymliga lokaler. Bostadsbristen i Göteborg är katastrofal och vi tänker inte acceptera att det står tomma hus lediga medan vi inte har någonstans att vara. Det är fantastiska lokaler och potentialen för vad man skulle kunna göra med dem är oändliga. Här finns det gott om plats för både bostäder och gemensamma aktiviteter.

Samtidigt som vårt engagemang och humör är på topp, så har vi med stor sorg i våra hjärtan hört om händelserna i Stockholm. Vi vill uttala vår solidaritet med det fria kulturhuset Cyklopen som blivit totalförstörd i en nazistattack. En attack mot en frizon är en attack mot alla frizoner!

//behandlingshemmet 2008

Lördag 29 november – Vems frihet?
Hört i polisbilen efter utrymningen av församlingshemmet. på ett ungefär:

Snuten, jävligt kaxigt och hånfullt: Jaa, hur känns det att vara (med betoning) frihetsberövad?
Ockupant, helt oberörd: Jag vet inte riktigt vem av oss två som är frihetberövad egentligen.
Snuten, konfunderad: Vaddådå?
Ockupant, fortfarande helt oberörd: Ja, jag har ju iallafall min åsikts- och yttrandefrihet kvar, vilken du inte har i din yrkesposition.
Snuten:

Onsdag 25 nov

Jag & frälsningspiraterna
Att ockupera hus och skapa något kreativt i dem är något av det bästa jag någonsin har gjort. Mitt liv liknar i grund och botten många andras, då och då läser jag en strökurs på Universitet och ibland tar jag slitiga ströjobb. Jag har bott i Göteborg ett tag nu, den här staden är underbar på många sätt och vis, men att hitta någonstans att bo är svårt. Först bodde jag själv i en etta på Hisningen som kostade 4000 kr, det var ett 2:a handskontrakt, så precis när jag skulle börja prostituera mig för att få råd, gick kontraktet ut. Efter ett kort uppehåll som inneboende någon annanstans fick jag tag i ett gulligt litet hus ihop med några andra, tyvärr visade det sig att badrummet och några andra rum är mögelskadade, men man ska ändå ska vara tacksam. Uppfostrad till tacksamhet, uppfostrad att inte säga emot. Men tack vare ockupationen har jag slutat vara tacksam, utan istället ser jag till vilka rättigheter jag har.

När jag flyttade in i församlingshemmet var rummen stora, fräscha och fria från mögel, ett riktigt kap. Jag sa nej till tacksamhet och nej till det profitfixerade systemet, vår handling var konkret och den förbättrade allas vår situation i nästan 2 veckor. Det var en dröm. Att bo i centrala Göteborg, i ett 500 kvm stort församlingshem med andra från arbetarklassen. Ett kollektiv för fattiga, ett mötesrum, ett aktivitetshus, en nykter festival, ett socialt hem. Barnbio, dansworkshop, poesikväll, massa konserter och så mitt café som hade öppet dygnet runt. Alla som bodde där korta eller längre perioder var bra. Även våra grannar och vänner som bara kom förbi för att ge oss möbler, mat, pengar eller uppmuntring var fina. Någon sa att den var kär i oss alla och jag tror att jag nog också är lite kär i alla som var i huset. (Förutom civilsnuten som borde…) Även om vi inte har kvar församlingshemmet som hus har vi erfarenheten att; säga emot – alltid. Församlingshemmet är död, men frälsningspiraterna lever och jag hoppas att ni alla mår bra därute vart ni än tog vägen efter utrymningen. Jag hoppas att vi ses någon annan gång igen, kanske på något skitjobb, kanske på konsum eller kanske kommer kommunen på att de inte alls ska riva församlingshemmet och vi alla kan flytta in igen?

Torsdag 18 nov, FÖRSAMLINGSHEMMET STORMAT!

FÖRSAMLINGSHEMMET STORMAT!

Att Poseidon och kommunen vägrar dialog är under all kritik. Konsekvensen är nu att fredliga husockupanter hotas att gasas ut från sitt hus. Våldsanvändningen som används mot husockupanter som inte kräver något annat än att hus som inte används skall kunna brukas av de som behöver hus är ett hån.

Idag klockan tio stormades Församlingshemmet i Gamlestan. Flera personer befinner sig på husets tak. Ockupanterna har uppmanat folk att ta sig dit och protestera mot rivningen. Tomma hus är allas hus.

Från Motkraft.net

[15:14] Göteborg: Tre personer i skyddsrummet har sagt att dom kan gå ut om alla åtal läggs ner. Polisen går för tillfället inte med på kraven.

[14:57] Göteborg: Läget är fortfarande lugnt. En massa barn hänger runt och frågar polisen varför huset ska rivas och varför dom är där samtidigt som de stödjer ockupanterna.

[14:39] Göteborg: Polisen sätter nu upp staket runt huset. Det har också kommit in uppgifter om att ingen av de som befann sig i huset är gripna.

[14:26] Göteborg: Polisen hotar nu med att använda tårgas för att få ut de resterande ur huset. Alla fyra ockupanter på husets tak är dock nere och bortkörda. Ytterligare 17 personer har omhändertagits av polisen sedan de, enligt polisen, skall ha försökt ta sig igenom avspärrningarna runt huset.

[14:21] Göteborg: Ockupanterna kräver att kommunen anordnar ett möte mellan alla parter.

[14:17] Göteborg: Enligt GP finns det planer på att även (Precis som i Lund) Göteborgshuset skall rivas direkt efter stormningens genomförande. Även i Göteborg rör det sig om en större polisinsats.

[14:08] Göteborg: Alla fyra ockupanter är nere och bortkörda från taket. Banderoll börjar tas ner. Ockupanter i skyddsrum, poliser utanför som hotar med att gasa ut dom.

[13:52] Göteborg: Polisen börjar nu ta ner de fyra från taket. Tydligen fler ockupanter som stängt in sig i skyddsrummet.

[13:51] Göteborg: När polisen stormade huset befann det sig åtta personer där. Fyra har tagit sig upp på taket och polisen har nu tillkallat brandkår för att ta ner dem. Ett inbrytningsförsök gjordes tidigare idag, och polisen grep då 17 personer. Enligt polisen rubriceras inbrytningsförsöken som allvarligare brott än att bara befinna sig inom huset. Ett 50-tal aktivister står hela tiden utanför Församlingshemmet och protesterar mot polisinsatsen. Polisen har spärrat av området med kravallstaket.

Uppdateringar följer.

Onsdag 19 november – Föredrag imorgon torsdag om rätten till staden

Ockupationen av det gamla församlingshemmet på Holländareplatsen i Gamlestan är nu inne på sin 12:e dag. Ett 30-tal personer bor i huset och varje kväll ordnas diverse aktiviteter för allmänheten. (som ju också är välkommen att hälsa på närhelst under dagen).

gulahusI morgon torsdag har vi äran att presentera ett föredrag av Catharina Thörn, forskare vid Göteborgs Universitet. Catharina har bl.a forskat om hemlöshet och håller nu på med ett projekt som handlar om gentrifiering; omvandling av innerstaden i avseende vad som byggs och för vem. Samtalet kommer att kretsa kring priset av ”den attraktiva staden” och vem som har rätt till staden.

Gamlestan är ett av de områden i gbg som ska bli flashiga och attraktiva, vilket kommer leda till hyreshöjningar, bostadsrättbildande och påtvingad avflyttning av låginkomsttagare, invandrare och ungdomar. En diskussion om gentrifiering är därför högaktuell i detta fall. Rivandet av församlingshemmet är en del av den processen.

Varmt välkommen till församlingshemmet kl 17.30! Utrymme finns för diskussion.

För frågor om ockupationen eller kontakt med huset: 0736-935191 eller forsamlinshemmet@gmail.com

————————————————————–

Tisdag 18 nov, eftermiddag: Vi förverkligar Poseidons dröm!

En enkel googling fick fram följande dokument online som publicerades 1 augusti 2005 när Poseidon köpte fastigheten:

Poseidon köper fastighet i Gamlestaden

Vi kan nu förklara Poseidons dröm förverkligad: ”en mix med bostäder och lokaler, där delar av lokalerna kan bli en knutpunkt i det utvecklingsarbete som bedrivs i stadsdelen”, det är precis vad vi lyckas åstadkomma! På 10 dagar har vi uppnått det som tagit Poseidon 3 år att fundera över, och som skulle ta dem 3 år till att förverkliga. ”En knutpunkt i det utvecklingsarbete som drivs i stadsdelen”; vi kunde inte formulerat det bättre själva.

De nämner i en intervju i Sveriges radio att de tänkte först bygga 8 lägenheter i huset, men sedan kom fram till att de ville riva det för att kunna bygga betydligt fler. Vårt svar på det är att vi med nuvarande planlösning har 30 personer sovande i huset varje natt, och då utnyttjar vi knappt hälften av de rum som finns. Vi är både yteffektiva och kostnadseffektiva, vi källsorterar och ger grannarna en möjlighet att till återanvändning av gamla möbler, något de uppskattar och varje dag får vi fler grejer vi behöver och dom vill bli av med.

dsc058152

När det gäller att vara en knutpunkt för utvecklingsarbetet i stadsdelen så undrar vi om vår verksamhet med musikuppträdanden, filmvisningar, barnpassning, danskurser, hunddagis, gemensam matlagning, snickeri, poesi, kroki, måleri och fritidsverksamhet inte är som gjord för stadsdelens utveckling? Och då har vi bara nämnt de verksamheter vi redan fått igång! Vi har planer för verkstäder, studieverksamhet, musikstudio, replokal i skyddsrummet, medieverkstad m.m. och varje dag tillkommer nya initiativ; husets potential är enorm. För att inte tala den framtidstro och utvecklingsanda som ryms i det konkreta direktdemokratiska arbete vi kontinuerligt bedriver; allt i huset bestäms demokratiskt av de som bor och verkar här.

Så; vi hoppas att Poseidon uppskattar de insatser vi gjort för att förverkliga deras mål för huset om bostäder i kombination med att vara en knytpunkt för utvecklingsarbetet i området. Vi pratar gärna mer om detta: Poseidon är mer än välkomna till en dialog med oss om husets och stadsdelens framtid.

Länk till dokumentet på Poseidons hemsida

———————————————————————-

Tisdag 18 nov kl 12.40:

Tisdag morgon i Församlingshemmet i Gamlestan! vi är kvar, allt är bra. i 10 dagar har detta varit vårt hem nu och vi har fått igång en fantastiskt stämning i huset, för oss som bor här, grannar och besökande. igår fick vi även ett brev från några av barnen i området, de skrev såhär:

”Hej ni som bor i huset. Vi tycker att det är dumt att dom dumma gubbarna ska riva huset. Vi brukar titta på ”loranga, mazarin och dartanjang”. där är Arga Gubben med. Han är arg för att han inte fick ha några barnkalas när han var liten. Så nu när han redan var stor ordnade de ett 10-årskalas till honom så att han blev snäll. Vi tycker att ni ska ordna ett 6-årskalas till de dumma gubbarna som vill riva huset. För då kanske de skulle bli snälla och låter huset stå kvar er bo där.”

Så vi välkomnar härmed Poseidon på 6-årskalas i huset. Godis, tårta, ballonger och roliga hattar!

Igår fick vi även en skitnice hörnsoffa och hade två helt grymma spelningar med maria paganini och makthaverskan. innan dess var det manifestationer för bostad åt alla och för att stoppa rivningen av huset.

sen la sig alla på madrasser och kollade på dunderklumpen på världens bästa bio i våran samlingssal. så har vi det! kom hit och ha det gött med oss!

väldigt många boende i området har kommit och visat sitt stöd. en präst som jobbade i huset när det var församlingshem visade sitt stöd och tyckte det vore idiotiskt att riva huset. det har även kommit snickare, elektriker och golvläggare som vill hjälpa oss om vi behöver något, utan kostnad. det behövs knappt för huset är så fint som det är, men det visar att vi kan klara allt tillsammans när vi tar hand om varandra! vi hoppas att poseidon tar sitt förnuft till fånga och inte slänger ut oss på gatan i vinterkylan. Vi har genom vårt juridiska ombud (som också hjälper oss utan kostnad) hört av oss till det kommunala bostadsbolaget Poseidon för att förhandla om hyresvillkoren. Poseidon undersöker just nu situationen och vi hoppas att de snart släpper lite på sin hårda attityd och börjar förstå vilken framtid huset har med oss och hur positivt det redan har blivit för området, och kommer bli för varje social verksamhet vi får igång. (I nuläget är det något nytt varje dag). Och vi uppmanar alla att komma hit till vårat hus, se hur vi har det, delta i våra aktiviteter och sova här med oss, fast 30 personer sover här nu har vi fortfarande gott om plats. Välkomna!

23 svar till “Göteborg

 1. Ping: Stort stöd för ockupationen i Gamlestan! « Ockupera Mera!

 2. Fint att se att huset fortfarande är kvar. Stå på och håll ut och framför allt, ge aldrig upp.
  Hilsen fra Oslo Boligaksjon.

 3. f

  ni är grymma och huset är skitfint!
  kommer förbi en sväng imorgon och hänger.

 4. Ping: Poseidons dröm « Ockupera Mera!

 5. Erik

  Jag från Skåneland önskar er all lycka och kommer visa min solidaritet med er genom att ockupera hus i min egen stad.

  Folk behöver hus, hus behöver folk!

 6. Hej

  Brrrrrrrrrrrrrrrrrrra!!

 7. Ping: Föredrag och diskussion i församlingshemmet! « Ockupera Mera!

 8. fiskhandlarn

  De har blivit vräkta, snart börjar de riva! Åk dit och sprid vidare!

 9. Ping: Inga ockuperade hus kvar. « Tjyvsamhället

 10. Ping: FÖRSAMLINGSHEMMET STORMAT! « Ockupera Mera!

 11. Ping: Ny ockupation i Göteborg « Fair and Balanced från Lunds ockupantscen

 12. yes

  haha 50 personer! bara tågar in… ni är helt underbara! fett med stöd och cred från uddevalla!

 13. Kämpa på kamrater! All respekt!

 14. Hittade nyligen till er hemsida, och nu är två bostadslösa amerikaner påväg, ni är guld!
  Fortsätt med ert arbete kamrater !!!

 15. Kämpa på!

  Skitbra gott folk! Underbart att det händer saker och underbart att ockupationer äntligen kommit även till norra europa!

  //fd. spansk squattare

 16. knut

  Jag håller med er på flera punkter om att det behövs bostäder för ”vanligt” folk. Tyvärr så blir dagens byggen för dyra för den ”nya” arbetarklassen, Och i förening med höga inkomstkrav så blir det svårt att hyra något boende. Men.. Om nu detta huset vid kviberg är så bra som ni säger så varför går ni inte ihop och hyr eller köper det? Säkert finns det många av er som är kvalificerade hantverkare eller? Ni gör ju bedömningen att huset är helt ok. Att få tillgång till el och vatten är ju endast en avtalsfråga och kostnaderna för användandet måste betalas av någon.Tips: starta en boendeförening.

 17. ockupantscenen

  till knut: japp, vi har sagt att vi kan tänka oss att betala el och vatten, och även stå för allt arbete och kostnader som kan uppkomma för husets fortsätta välmående. så en sån lösning kan ju bli verklighet om kommunen fattar grejen med att det är bättre att vi är där och inte kostar dom en spänn än att det står helt tomt. för dom är det ingen skillnad ekonomiskt på att vi är där eller inte. så vi håller tummarna för det.

 18. Jonna

  Hej ni underbara manniskor!

  Forsta gangen idag som jag besokt er hemsida och jag ar sa glad att jag hittade den!

  Har i Amsterdam ar reglerna for att ”squatta” ett hus eller en lagenhet lite annorlunda an hemma i Sverige, har varit med och ockuperat 2 hus och en lagenhet hittils. Det ar sa underbart att kunna losa bostad at manniskor!

  Jag kommer och halsar pa garanterat nar jag kommer till gbg nasta gang!

  Jag onskar er all min lycka!

  Massa Karlek fran Jonna, Amsterdam

 19. Kollade på bilderna, huset är ju riktigt tjusigt. =)
  Tycker ni skall få bo kvar ! Vill dom inte hyra ut det till er? :S

 20. Ping: Veckojubileum i senaste ockupationen i götet « Ockupantscenen - Ockupera Mera!

 21. Steve Aktiv

  Blir lika ledsen varje gång .. Men lika glad blir jag när ni tar nästa kommunalägda hus till förvaltning.. En dag kanske samhället förstår att ALLA har en berättigad plats där… Polisinsats.. Kling å Klang lixom… Kram som fan på er!

 22. Ping: Polisstormning mot ockuperat hus i Göteborg « Ockupantscenen - Ockupera Mera!

 23. Makav3li

  JO anmäl dom, dom har ingen rätt först av allt att göra husransakan utan tillstånd, och för andra har dom INGEN SOM HELST RÄTT ATT TA DNA-prov på någon av er. så länge det inte är misstanke om brott. då snackar vi om grova brott.

  kräv tillbaka dna-analyserna. Ni har all rätt att göra det.Ni har rätt att få er dna borttagna från registret.

  http://www.jo.se/Page.aspx?MenuId=13&ObjectClass=DynamX_Documents&Language=sv

  kan göras direkt från deras sida. ni kan tyvärr inte göra anynoma anmälan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s